Hage gir deg bedre helse

Enten du vil se blomstene vokse, dyrke grønnsaker i et lite drivhus eller henge mellom to trær og følge skyene som flyr forbi – å tilbringe tid i hagen er bra for deg!Å ha egen hage, eller tilgang på en hageflekk, har innvirkning på din mentale og fysiske helse. Ikke overraskende er effekten størst når du faktisk bruker hagen til noe, enten det er å få frem fine blomsterbed, dyrke grønnsaker eller å sitte i godstolen og lytte til insektene summe.


Vi i Aevi Eiendom har stor tro på hagens positive effekter, ikke bare fysisk, men også mentalt og sosialt. Derfor strekker vi oss langt for å bygge boliger med tilgang på egen hageflekk. Vi legger også opp til å skape nabolag der grønne områder aldri er langt unna.

Når vi skaper boliger for folk flest, er vi opptatt av trivsel og helse. Det er viktig for oss at de som skal bo i våre boliger har det godt der de bor. Vi bygger nabolag der familier kan trives gjennom mange år, og da er hage og grøntområder viktige biter av puslespillet. Det viser også forskningen.

Nysgjerrig på hva vi gjør? Se våre prosjekter her!

Våre prosjekter

 

Barn trives best i grønne nabolag

Grønne nabolag

En norsk studie gjennomført på norske åtteåringer, viser at barn som har grøntarealer mindre enn 800 meter hjemmefra er mer aktive, både sosialt og fysisk. Barn som kan leke i hage eller park deltar mer i ulike aktiviteter og leker mer med venner og jevnaldrende. De trives best i nabolag med tilgang på hager og grøntområder. Det ønsker vi å legge til rette for.

Men hagen er bra for alles helse, også de voksnes. Dette er det mange årsaker til. Den mest åpenbare er kanskje at det gir oss økt fysisk aktivitet. For noen år tilbake konkluderte forskere ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) med at tap av grønne plasser kan true folkehelsen, blant annet ved å hindre oss i å være fysisk aktive.

– De små parkenes betydning er undervurdert. Vi trenger en kombinasjon av store og små, men først og fremst mange mindre grøntområder tett på der folk bor, sa landskapsarkitekt og forsker Helena Nordh ved NMBU til forskning.no den gang.

 

Godt for selvfølelsen å få noe til å gro

Gro

Men det er ikke bare økt fysisk aktivitet hagen gir. Den positive effekten du får fra hage og grøntområder har flere forklaringer enn den rent fysiske effekten av å få litt mer mosjon. Det å få ting til å gro, gjennom å vie det oppmerksomhet, næring og omtanke påvirker deg på en positiv måte. Det er helt enkelt viktig for selvfølelsen å oppleve mestring og føle seg ansvarlig for noe, i dette tilfellet nytt liv i det grønne.

Dessuten er det liten tvil om at det å ha en hobby er bra for deg. Det gir økt fokus, samtidig som det får deg til å søke mer kunnskap og dermed økt sosial kontakt. Kanskje blir du del av et hageforum? Å være ute i hagen gir deg også dagslys, noe som igjen gir økt produksjon av lykkehormonet serotonin og vitamin D.

 

Hage gir ro og tilhørighet

Hage gir ro

En internasjonal metastudie fra Universitetet i Tokyo, har gjennomgått 76 ulike studier og gjennomgått den positive effekten fra hagearbeid nøye. Også her viser resultatene at hagen kan forbedre den fysiske, sosiale og mentale helsen din. Aktiviteter i hagen kan redusere depresjon og angst, øke livsgleden og – som vi trodde – styrke følelsen av å høre til.

Det kan godt tenkes at det ligger biologiske mekanismer bak helseeffekten som hagen gir. Enkelte forskere mener at vi mennesker har behov for kontakt med natur, siden det er i naturen vi har utviklet oss. Vi tror på at det å jobbe i hagen, eller slappe helt av der, gir oss
en ro og tilhørighet som vanskelig kan erstattes andre steder. Hvor deilig er det vel ikke å henge i en hengekøye, og bare lytte til alle lydene i hagen på en godværsdag? Eller å høre regnet tromme på terrassen, mens du selv sitter i ly under en parasoll?

Hva med følelsen av å hente inn fersk persille, en neve jordbær eller noen tomater til middagsmåltidet? Opplevelsen av å mestre noe, og være bittelitt selvforsynt er meget tilfredsstillende. Det er også godt for selvfølelsen.

 

Hagearbeid på resept

Regelmessig bruk av hagen ser også ut til å kunne forebygge og behandle stress. Det er kanskje ikke uten grunn at flere behandlingssteder tilbyr terapihager. Selv 30 minutters daglig hagejobbing, har en god effekt viser en kontrollert studie. Blodets innhold av stresshormonet kortisol sank betydelig etter en halvtime i hagen.

Å være oppmerksom på omgivelsene rundt oss er også beroligende. Se bare for deg hvordan det er å virkelig lukte på sommeren, eller lytte til fuglenes kvitter i buskaset.

– Hagearbeid er sunt, sier professor og overlege ved Rigshospitalet i Danmark Bente Klarlund Pedersen. – Faktisk bør det vurderes å skrive ut hagearbeid på resept, avslutter hun.


bli långiver med Aevi

Abonner på nyhetsbrevet!

Vær den første til å få nyheter om Aevi Eiendom, erfaringer og artikler om bolig, eiendom og investering – rett i innboksen din.

Tagger