Aevi Eiendom - slik unngår du svindel

Svindel har dessverre blitt en uunngåelig del av den moderne verdenen vi lever i og vi i Aevi får stadig forespørsler fra våre kunder med spørsmål om svindel og hva man kan gjøre for å beskytte seg.

Svindlere blir stadig mer innovative i sine tilnærminger, og det er derfor viktigere enn noen gang å være oppmerksom for å beskytte deg selv mot disse truslene. Heldigvis kan man ta noen forhåndsregler får å unngå å havne i fellen. I denne guiden vil vi utforske en rekke muligheter som kan hjelpe deg med å unngå å falle for svindel forsøk.

 

Dette kan du gjøre

 

Vær oppmerksom på phishing

Phishing er en av de mest utbredte formene for svindel. Svindlere utgir seg gjerne for å være fra pålitelige selskaper eller organisasjoner med hensikt å stjele dine personlige opplysninger eller for å lure deg for penger. Svindlere kan utgi seg for å være fra for eksempel banken eller fra Politiet og de kan gjerne både snakke og skrive godt Norsk. Vær skeptisk til e-poster, meldinger eller henvendelser fra noen som ber om sensitiv informasjon. Sjekk alltid avsenderadressen nøye, og unngå å klikke på lenker i tvilsomme meldinger. Er du i tvil ta en telefon til selskapet som kontakter deg for å sjekke om henvendelsen kommer fra dem.

 

Bruk sterke passord og tofaktorautentisering

Gode og sikre passord er din første forsvarslinje mot svindel. Bruk unike passord for hver konto, og inkluder en blanding av bokstaver, tall og spesialtegn. Aktiver også tofaktorautentisering der det er mulig, slik at du får en ekstra sikkerhetskontroll ved pålogging.

 

Hold programvaren oppdatert

Svindlere utnytter ofte sårbarheter i programvare for å få tilgang til systemet ditt. Sørg for å oppdatere operativsystemet, nettleseren og andre programmer jevnlig for å tette potensielle sikkerhetshull.

 

Vær forsiktig med deling av sensitiv informasjon

Unngå å dele unødvendig personlig informasjon på nettet. Vær spesielt forsiktig med å oppgi fødsels og personnumer, hjemmeadresse, og finansiell informasjon med mindre det er absolutt nødvendig.

Koder og passord skal ikke under noen omstendigheter deles med noen!

 

Gjennomgå personverninnstillinger

Sjekk personverninnstillingene på sosiale medier og andre nettkontoer. Begrens hvem som kan se innholdet ditt, og vær forsiktig med hvilke apper og tjenester du gir tilgang til dine personlige data.

 

Aevi Eiendom - Slik unngår du svindel

 

Vær skeptisk til uventede henvendelser

Enten det er via telefon, e-post eller sosiale medier, vær forsiktig med å dele informasjon eller utføre handlinger basert på uventede henvendelser. Ikke trykk på linker i ukjente eposter. Kontakt heller selskapet direkte ved å bruke offisiell kontaktinformasjon for å bekrefte eventuelle forespørsler.

 

Lær om de nyeste svindeltaktikkene

Svindlere tilpasser stadig sine metoder. Hold deg oppdatert på de nyeste svindeltaktikkene ved å følge med på nyheter om datasikkerhet og svindelvarsler fra pålitelige kilder.

 

Ha en grunnlegende sunn skepsis

Å være skeptisk er en styrke når det kommer til å beskytte deg selv mot svindel. Hvis noe virker merkelig eller mistenkelig, ta deg tid til å undersøke grundig før du handler eller deler informasjon.

 

«Deepfake» er en teknologimetode som kan misbrukes i svindel 

AI er i raskt utvikling og kan også brukes i svindel sammenheng. Deepfake er en metode hvor man kan bytte ut ansiktet til en person i en video for å gi budskapet en kredibilitet det ikke fortjener. Kjendiser blir ofte misbrukt i slike sammenhenger og kvaliteten er gjerne meget god. Har man sett et intervju med noen på tv hvor man blir anbefalt å gjøre en fantastisk investering kan man for eksempel ta en telefon til tv selskapet og spør om det er riktig. Deepfake kan også brukes for å bytte ut stemmen til en person, gjerne over telefon for å lure folk til å tro at de prater med noen de stoler på. Får man en ubehagelig følelse kan man stille kontrollspørsmål som svindlerne ikke kan vite svaret på, for å forsikre seg om at man faktisk prater med den personen man tror man prater med. 

 

Styr unna «for godt til å være sant» tilbud

Svindlere lokker ofte potensielle ofre med tilbud som virker for gode til å være sanne. Vær kritisk til nettsider eller e-poster som lover utrolige gevinster eller rabatter. Det betyr ikke at alle gode tilbud er svindel, men gjør grundig research før du handler. Spesielt hvis det gjelder kjøp av produkter eller tjenester av betydelige beløper. 

 

Møt opp fysisk

For å unngå svindel ved store kjøp eller investeringer bør du oppsøke tilbyder fysisk. Da vil man raskt avdekke om tilbyder er den de utgir seg for å være. Svindlere har som regel ikke fysiske kontorlokaler, og er gjerne kun lokalisert i utlandet. 

 

Det finnes mange små og store tiltak man kan gjøre for å unngå svindel, men ved å følge disse rådene kan du redusere risikoen for å bli offer for svindel. Ved å være oppmerksom, informert og skeptisk er mye gjort. Husk at du har makten til å beskytte deg selv – Aevi Eiendom anbefaler at du bruker den klokt. 

 

Er du utsatt for svindel eller ID-Tyveri? Kontakt politiet for hjelp.

 

Har du spørsmål, eller vil du ha mer informasjon?
Send oss gjerne en e-post: kontakt@aevieiendom.no Eller ring oss på telefon 22 10 50 00.

Abonner på nyhetsbrevet!

Vær den første til å få nyheter om Aevi Eiendom, erfaringer og artikler om bolig, eiendom og investering – rett i innboksen din.

Tagger